Ještě se vrátím (už) víc jak měsíc zpátky, abych trochu popsal jak to bylo v Alpách s jídlem. To mi ukrojilo suverénně nejvíc z rozpočtu. Pod deset eur na den se myslím moc dostat nedá, 15-20 je reálnějších. Asi nepřekvapivě záleží, jestli se jí věci nakoupené v obchodech a nebo hotovky v chatách či restauracích. Co se mi teda dostalo za ty necelé dva týdny do žaludku?
Nejlevnější stravování je to, co roste u cesty. V lesích u Chamonix bylo celkem dost lesních jahod. Posloužily mi jako svačinka v první a poslední den. Moc se jich sice člověk nenají, ale jako občerstvení super.
Do městečka les Contamines jsem přišel až odpoledne, kdy už se nikde nevařilo. Jediné co bylo byly palačinky. I když jsem si dal dvě, jednu s nutelou a druhou s jahodovou marmeládou, tak jsem odcházel snad hladovější, než jsem přišel. I s malým pivem mne to stálo 10 eur.
K večeru otevřeli v les Contamines obchod a já si tu nakoupil za 10 euro zásoby, které mi vydržely tři dny.
Věci z obchodu jsem si nechával spíš na večeři a obědval v chatách. Takhle vypadají špagety carbonare z Refuge Col de la Croix. Stály myslím osm eur a opravdu jsem se jich najedl.
Další den jsem si (už v Itálii) dal polentu s klobásou. Ač asi o euro dražší než předešlé těstoviny, tak jsem se jich tolik nenajedl. Klobásky byly takový naše kořeněný párky, jen s trochu většími kousky masa. V kaši jsem rozpoznal kuskus nebo bulgur. Chuť tomu dávala hlavně šťáva z klobásek. Opět jsem dostal i džbánek s vodou.
V úterý opět návrat ke špagetám, tentokrát bolognes. I s tím pivem to bylo myslím něco přes deset euro. Pivo tu všude normálně nosili malé a cenově bylo kolem tří eur.
Prvním jídlem ve Švýcarsku byla bezkonkurenční omeleta s chlebem. Cena opět kolem osmi eur.
Ve Švýcarsku jsem najel na normu alespoň jedné čokolády na den. Ta Ragusa Caramel byla naprosto vynikající. Zaujalo mne, že Milka tu patřila k nejlevnějším čokoládám. I tak se pod padesát korun nevešla.
Vývar s cuketou s chatky na Bovinu byl vítanou vzpruhou. Přecpanej jsem sice opravdu nebyl, ale to bych od polívky ani nečekal. Cena kolem 3-4 eur.
Poslední červnovou neděli jsem měl po dlouhé době pocit opravdového nasycení. Mohly za to tři chody k večeři v chatě leMoulin, kde jsem se ubytoval. Jelikož venku bylo hnusně a v jídelně teplo a pára, tak se ve foťáku zamlžilo snad úplně všechno a tak je třeba trochu představivosti. Jarní polévka, žebírka s restovanýma bramborama a výbornej vanilkovej sladkej zákusek.
A takhle vypadala v leMoulin snídaně. Džus a croissant byly to jediné, co si nešlo přidat. Není tedy divu, že jsem odcházel velmi spokojen. Celkem jsem tu za pobyt i se stravou nechal asi 35eur. Pokud nevadí společné spaní na palandách, pak je to asi nejlepší varianta jak tuto trasu absolvovat.
Sušší vaječná omeleta u LacBlanc. Opravdu nic extra, cena kolem 7 eur.
Na poslední večeři mi zbyl jen kousek sýra a patka veky, kterou jsem koupil před dvěma dnama v Argentiere. Jako suvenýr jsem si v obchůdku koupil i nožík.
Zapékané těstoviny hned u lanovky na Brent v Chamonix. Jako zákusek jsem si pak dopřál i corneto.
Zapékané těstoviny mi nestačily a tak jsem si u Huberta koupil i nějaké sladké pečivo. Myslím, že se to jmenovalo savojské kříže (Savoy Croix). Mňamka. Pak jsem si tam ještě koupil bagetu na cestu.
Ceny jsou jen orientační, protože poznámky z cesty jsem si nechal doma a nemám je tedy u sebe.