Vánočka 2020
Vánočka po desáté. Kdybych to neměl napsaný tak bych nevěřil že jsem první pekl už v roce 2011. Stejně jako loni i letos z kila hladké mouky a i když ta letošní neměla tak černou kůrku jako loňská tak by o pět minut méně v troubě bylo ku prospěchu. Těsto bylo hodně podobné pozměnil jsem ale postup a to myslím k lepšímu.
- 1kg hladké mouky
- 140g třtinového cukru
- 120g vanilkového cukru
- 6 žloutků
- droždí
- 50g sádla
- 100g másla
- kelímek smetany
- cca 200ml mléka
- mandle a hrozinky
Tuky nerozpouštím a jen je prohnětu se sypkýma ingrediencema a žloutky. Přiliji smetanu a pak dolévám mléko do správné konzistence. Letos jsem udělal chybičku že jsem do směsi vysypal celý balík mouky najednou a nic si nenechal na doladění a válení, naštěstí měla mamka ve špajzu ještě jednu.
V kuchyni se mi přes den kvůli topení zdá dost teplo a tak jsem zadělával až na večer aby těsto kynulo přes noc kdy se netopí a jelikož ho bylo dost tak jsem ho raději rozdělil do dvou mís. Těsto přes noc nezvětšilo objem 2x ale asi jen o polovinu a tak možná zas až takové teplo nebylo a nebo někdy v těch sedmi hodinách zase trochu splasklo. Přimíchal jsem hrozinky, které příště budu přidávat už do základu před kynutím, pokud je tedy nebudu máčet v griotce jako v předchozích letech.
Loni jsem pletl z 6,3,2, nevím jak to bylo před tím ale letos jsem dělal 4,3,2 což by měl být tradiční postup. Těsto jsem dělil ještě když jsem si myslel že spodní patro bude ze šesti půl (6) na půl (3+2) a nakonec to fungovalo i když jsem z šesti udělal čtyry. Báze nicméně byla trochu širší, příští rok tedy poměr 4:5.
Když jse měl patro hotové tak jsem do těsta našťouchal mandle a potřel bílkem, který by měl fungovat jako lepidlo. Takhle vypadala při čekání na poslední část.
Byl jsem trochu nervózní že těsto nenakynulo tak hodně jak jsem čekal a tak jsem raději dal upletenou vánočku do trouby na vychládavajících 50ºC. Po půl hodině vypadala jak na začátku, nic se nerozjíždělo a tak jsem ji vyndal, přikryl utěrkou a začal předehřávat troubu na 170ºC.
Minule jsem tu psal že jsem začínal na 200ºC, pak klesl na 150 a pekla se 1-2 hodiny. Letos jsem ji vyndával za 50 minut a kůrku má tvrdší. Příště asi budu šetřit bílkem, troubu nechám na 150ºC a uvidím jak bude po padesíti minutách vypadat.
Chuťově dobrý a až na tu kůrku i textura těsta. Opět vydatná 🙂