January 23 2020

Mé první tlusté palačinky

Vždycky jsem si myslel že lívance se dělají jen z kynutého těsta, ale teď jsem koukal že lidi tak říkaj i nekynutým jen s práškem do pečiva. Já zůstanu u svého názvu tlusté palačinky už i proto že jsem je dělal na pánvičce a ne na lívanečníku 🙂

První verze nebyla úplně optimální a tak jsem hnedka druhý den mohl vylepšovat. Hrnek vody na hrnek mouky je moc, na druhý pokus mi stačila půlka objemu. Do první várky jsem přimíchal lžíci prášku do pečiva a jak jsem přisypával mouku tak jsem ještě trošičku přidal a ve výsledku to prostě bylo moc a kazilo to chuťový vjem. Druhá verze byla jen se dvěma lžičkama. Výsledný recept na těsto:

  • 1 hrnek mouky
  • 1/2 hrnku vody (minimálně)
  • 2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
  • 1 banán na rozmačkání
  • 1 banán na pokrájení
  • (1 banán navíc by vůbec nevadil)
  • lžička citrónové šťávy (měla být lžíce jablečného octa ten jsem ale neměl)
  • trocha soli

Teď jsem zaregistroval že jsem lžíci octa nahradil jen lžičkou citrónu, ale bylo to dost od oka mačkáno přímo do mísy. Na kousky nakrájený druhý banán jsem přihodil normálně do těsta.

Takhle řídké těsto bylo při poměru 1:1, když jsem ubral půlku vody tak už se ani moc nerozlévalo na pánvičce. Každopádně po promíchání necháme těsto nějakých 5-10 minut odpočívat a mezitím si můžeme předehřát pánvičku. Místní plotýnky mají škálu 1-9 a já měl nastavenou šestku.

První kousek byl katastrofa protože jsem ho začal hnedka podebírat abych zjistil jestli se nepřilepuje a nakonec jsem celý obsah pánvičky zase přelil do mísy, proto ty kusy na první fotce. Na druhý pokus jsem raději použil trochu oleje ale zase jsem udělal tu chybu že jsem těsto rozlil po celé pánvičce a pak ho nedokázal elegantně otočit. Alespoň jsem měl něco na uždibování při dalších pokusech.

Ty už naštěstí končily úspěšně. Pánvičku jsem nechával bez oleje a nazítří jsem při té druhé variantě s hustším těstem v tomto postupu pokračoval. Stačilo těsto vylít na pánvičku, počkat dvě minutky, otočit a po dalších dvou minutách bylo hotovo. Při prostojích jsem alespoň odmyl nějaké to nádobí.

Hrnek mouky a půlka vody se ukázalo jako akorát tak správné množství pro mou sváču. Ničím jsem je nemazal, nepoléval ani nesypal. Použité banány mi pro chuť stačily, ještě jeden navíc by ale asi neublížil. U druhé verze s menším množstvím kypřícího prášku už těsto na pánvičce nedělalo tolik bublinek jako při premiéře, na textuře finálního produktu jsem to ale nepoznal. Jen asi příště přicmrdnu o trošičku víc vody. Ocet jsem citrónem nahradil kvůli tomu že jsem si přečetl že to je ok, nicméně teď si spíše myslím že to bylo myšleno pro uklízení/čištění a ne pro vaření takže to ve výsledku půjde nejspíše i bez něj a recept by tak mohl být ještě prostší.

Tags:

Posted 23. January, 2020 by jenda in category Uncategorized