Po letech první chleba
Měl jsem sáček kvasnic, kterým brzy končila spotřeba, a tak jsem se odhodlal po letech upéct chleba. Pamatoval jsem si, že jsem s chleby nebyl úplně spokojen, ale podle tohodle přípěvku to zas tak špatně nevypadá. To abych se podíval na svůj blog, jak jsem dělal chleba, mne napadlo až při tomhle psaní, takže jsem si vystačil s přečtením pár receptů na internetu.
Těsto
- 4 hrnky mouky (3 hladké, 1 celozrnné)
- 1 lžička soli (já mlel přímo do těsta a příště asi raději odměřím)
- 1 lžička kmínu
- sáček droždí (na sáčku bylo psáno pro 1kg mouky, 4 hrnky byly tak max 700g)
- trocha octa
- asi 1,5 hrnku vody (zkusil jsem použít mandlové mléko, takže 1 hrnek mléka a půl hrnku vody)
Přes noc mi v pokoji těsto krásně vykynulo. Ani nevím, jestli se u sušeného droždí také musí hníst, než začne těsto vzdychat, a tak jsem raději ještě nakynuté těsto roztáhl do tloušťky cca 1cm a přeložil na tři díly, jak psali v receptu pro chléb bez hnětení. Pak jsem do těsta vpravil lžíci olejového oleje, vlastně ani nevím proč.
Půl hodinky jsem nechal těsto odpočinout a pak šoupl pecen do trouby předehřáté na 220°C . Během celého pečení jsem těsto třikrát rozprašovačem zvlažil vodu a za 25 minut jsem teplotu stáhl na 200. Po dalších 10-15 minutách šel chleba ven.
Kůrka je celkově dost světlá, z čehož viním použití mléka, jinak se ale nafoukl pěkně. Celkově spokojenost, jen chuťově by mohl být výraznější. A taky nemusel mít deformovanou stranu do ocásku 🙂