May 5 2023

Korunovační quiche

Oficiálním jídlem sobotní korunovace je quiche. Výborný důvod si ho vyzkoušet udělat. V kuchyni nemáme žádnou zapékací mísu, a tak jsem použil košíčky na muffiny. Časově náročnější, ale pohodlnější pro konzumaci.

Čas jsem si neměřil, ale uhnětení těsta…

…a vystlání košíků zabralo určitě více času, než bych čekal.

Košíků máme jen devět, těsta bylo alespoň na patnáct, a tak jsem mohl zkusit i větší kousek na pekáčku. Než se mi předehřála trouba, tak jsem košíčky dal na chvíli do lednice a dal se do dělání nádivky. Zde fotka těsně před vložením do trouby, kde jsem formičky předpékal 15 minut na 220°C.

Recept na těsto:

  • 400g mouky
  • 200g másla (já měl blok veganského tuku, který měl k máslu dost daleko)
  • 2 lněná vejce (1vejce = lžíce rodrcených lněných semínek + 3lžíce vody)
  • 2 lžíce cukru
  • sůl

Recept na nádivku:

  • 300g špenátu
  • 200g tofu
  • žampiony
  • 5 lžic lahůdkového droždí
  • rajčátka, paprika, pažitka
  • olej a lžíce mouky na zásmažku
  • 4 stroužky česneku
  • smetana ke šlehání (veganská od coconut colab je výborná)
  • sůl a pepř

Ingredience na vnitřek koláčků připraveny. Z rozmrazeného špenátu jsem slil co nejvíce vody a přidal ho spolu s pokrájenýma žampionama a česnekem k zápražce do pánvičky. Když mi přišlo, že jsou žampiony hotové, tak jsem vše přidal do mísy k rozmačkanému tofu.

Pro zjemnění a vláčnější konzistenci jsem přidával veganskou smetanu ke šlehání, která byla chuťově k nerozeznání od té kravské.

Hmotou pěkně vyplněné košíčky putovaly zpátky do trouby. Tentokrát na 40 minut při 180°C.

Výsledná večeře.

Díky množství tuku a tofu se jednalo o celkem syté jídlo, takže pár košíků šlo do ledničky. Za dva dny jsem si je dal ke svačině a byly dobré i studené. Nádivka mohla být určitě výraznější. Jelikož ji dost zbylo, tak jsem ji následující den použil do zapékaných brambor a přidal do ní osmaženou cibuli, více česneku, více hub, více droždí, více pepře, více soli, trochu hnědé omáčky a to dost pomohlo 🙂

 

 

Tags:

Posted 5. May, 2023 by jenda in category Uncategorized