Jehněčí tažín s citusovým kuskusem
Po delší době jsem se odhodlal udělat něco z kusu zvířete a nedopadlo to zas až tak špatně.
V řeznictví jsem koupil 1,5kg jehněčí plecky a s tou jsem pořídil i největší trápení. Odřezat od kosti kousky masa (bez šlach) mi zabralo asi hodinu a to mi půlka plecky ještě zbyla. Z té druhé půlky budou ve středu karbanátky. Kosti jsem povařil a rozdrcené, spolu s kousky masa, dal slepicím a kočkám. Vývar šel na koprovku. Nic se nevyhodilo – to je hospodaření.
Do hrnce jsem na olej dal dvě na jemno nakrájené cibule, 4 rodrcené stroužky česneku, tři lžičky nastrouhaného zázvoru, dvě lžičky skořice, pepř a sůl. Čekal, až cibule změkne a pak přihodil kousky masa, 2x400ml rajčat z plechovky, dvě lžíce rajčatového pyré a čtyry lžíce medu. Po přivedení k varu, jsem pak dal celý hrnec i s pokličkou, do na 160°C vyhřáté trouby. Po 45minutách jsem sundal pokličku, aby to pěkně zhoustlo. Podle receptu pak mělo následovat dalších 45minut, dokud maso nezměkne. Nám ale přišla návštěva a tak to v troubě zůstalo asi o půl hodiny déle.
Kuskus se zalil vroucím vývarem, přidala se šťáva z citronu a nějaký ten pepř a majoránka. Podle receptu v něm měly být i kousky dužniny z pomeranče. Pomeranče v obchodě neměly, proto ta majoránka. Recept doporučuje i řecký jogurt na stranu.
Maso bylo tužší jen trochu a omáčka byla výborná. Krom dvou větších porcí k obědu jsem z toho pak měl i jednu velkou porci k večeři, ta je na fotce. Jako dezert byl mírně připeklý štrůdl.