August 7 2014

Dneska jsem k večeři dělal tuňáka

Ten týden, co jsem u nového klienta byl (a stále je) pro mne celkem kulinářsko naučný. Snídaně je jednoduchá, to je pokaždé ovesná kaše s ovocem. Jen hodím vločky do hrnce, přiliju mléko a potom přidám ovoce, popřípadě skořici. Na oběd bývá chleba s něčím. Povětšinou nějaká pomazánka, k tomu trochu zeleninového salátu a jogurt s ovocem. Pořádný jídlo je až večer. Včera přišel z internetu velkej nákup a tak jsem dělal lososa s bramborovou kaší, no a dneska tuňáka. Zatímco losos pro mne novinkou nebyl, už jsem ho tady dělal třikrát, tak tuňákový steaky jsem dělal prvně.

_DSC0013a15a16

Nejdříve jsem vyložil plech alobalem, pak na něj nasypal trochu soli a pepře. Malé brambory rozpůlil a vyskládal, krojenou stranou dolů, na plech. Oloupal jsem cibuli a její větší kousky poházel po plechu. Přidal jsem i čtyry stroužky oloupaného česneku a nakonec jsem to zasypal hráškovejma luskama, půlkama rajčátek, pokrájenou jarní cibulkou a červenou paprikou. Znovu přidal pepř a sůl, přelil trochou olivového oleje a překryl pro jistotu alobalem (což možná bylo zbytečný).

Nejdříve jsem začal s přílohou. Poté, co jsem včera strávil loupáním malých brambor věčnost (škrabka byla nějaká divná a tak jsem je bral nožíkem), jsem se rozhodl je dát do trouby a zaházet je nějakou zeleninou. V troubě tu beztak dělám většinu věcí a jak jsem si na takovýhle vaření první den moc nevěřil, tak teď už to upřednostňuju. Klient mi do kuchtění vůbec nemluví, v kuchyni se vůbec neobjeví a tak na to aspoň mám svůj klid.

_DSC0017a20a24a25

Poté co jsem měl vyřešenou přílohu, rozbalil jsem rybu a vykoukly na mne dva solidní steaky. Na obalu bylo napsáno Tuna loins. Loins myslím značí to nejlibovější masíčko. Jen jsem je z obou stran posolil, opepřil a polil trochou oleje. O polévku jsem se starat nemusel a tak jsem přešel na salát. Pokrájel jsem čínšké zelí, přidal řeřichu, rukolu, lístky špenátu, a papriku. Opět trochu soli a pepře. Zálivku tu nikdy nedělám, jen vmíchám trochu olivového oleje a někdy, třeba dneska, i trochu octa a sojové omáčky.

Krom hlavního jídla je k večeři i polévka, salát a něco menšího na závěr. S polévkama není vůbec žádnej problém, protože se kupujou už hotový a já je jen naleju na ohřátí do hrnce, chutnají opravdu dobře. Na závěr je buďto troška mraženýho jogurtu, malý zákusek anebo kousek čokolády.

_DSC0027a29a30

Na internetu jsem se dočetl, že tuňákový stejk by měl být uprostřed syrový. Z toho jsem nějak nadšený nebyl, ale klient mi to potvrdil a musím říct, že je to pravda. Můj byl na pánvi trochu déle a propekl se celý, kraje pak byly trochu sušší. Klientův jsem vyndal trochu dřív a tak měl uprostřed stále asi dvou až tří milimetrový syrový proužek. Ten kousek co jsem chutnal (abych mu nedal blaf :-)) byl šťavnatější než můj. Maso bylo hotové když už byla zelenina v troubě něco přes půl hodiny, takže načasování bezproblémové. To je zas výhoda pánvičky, je to hnedka, žádné dlouhé čekání.

Hlavní důvod, proč jsem si oblíbil vaření, nebo teda spíš pečení, v troubě je, že se od toho dá klidně odejít a nic se nestane. Před večeří totiž musím dostat klienta z postele a to zabere asi půl hodiny. Z trouby je pak vše pěkně teplé. Dneska to bylo jiné. Naštěstí jsem se zeptal, jestli mám tuňáka hodit do trouby a zjistil jsem že ne. Prý na grilu. To jsem v předstihu moc dělat nechtěl a klient mi to i odkývl. Na stůl jsem mu teda zatím dal salát a polévku a šel udělat to maso. Oba dva jsme si nakonec pošmákli. Co budu dělat zítra ještě nevím. Někdy mne ještě čeká makrela, to jsem zvědav, co provedu s ní. Ta bude taky premiérová.

_DSC0033a34

A takhle vypadala ve finále moje porce. Jeden stejk měl 200g což se mi zdálo tak akorát. Zeleninu jsem asi měl dělat nepřikrytou, aby se trochu opálila, ale i takto jsem byl sám se sebou spokojen 🙂

 

Tags: , , ,

Posted 7. August, 2014 by jenda in category Uncategorized