November 24 2015

Má premiérová bábovka

Vždy, když mám v nadpisu slovíčko prémiéra či poprvé, tak mám radost, že jsem si opět vyzkoušel něco nového. Před dvaceti lety jsem si asi myslel, že v roce 2015 už budu všechno znát a umět a ono né a né 🙂 Teď přišla na řadu bábovka. Docela jsem se jí bál, protože se mi zdálo, že jsem celkem často slyšel stěžování si, že nevyskočila anebo nejde vyklopit. Měl jsem chuť na kokos a jel hnedka podle prvního receptu, co jsem na internetu proklikl (jen jsem ubral cukr a přidal citrónovou kůru), a to i přesto, že byl hrníčkový, což zrovna moc nemusím. Přeci jenom, každý hrnek je jiný a nejsou v nich ani rysky. Z široké nabídky jsem vybral ten nejstandartnější a dal se do toho.

DSCF8030a32a33a34

Dva hrnky hladké mouky, 1,5 kokosu, jeden mléka, půlku oleje a půlku třtinového cukru. Tři vajíčka, dvě balení vanilkového cukru, prášek do pečiva (ten byl půl roku prošlej) a kůru z půlky velkého citrónu. Formu jsem vymázl Herou, vysypal zbylým kokosem a vlil do ní smíchané suroviny. Na vzniklou hladinu jsem pak naházel rozpůlené dílky jedné mandarinky. V zapnuté troubě byla asi 45minut a pak ještě hodinku v polootevřené. Bál jsem se, aby nespadla, ale asi to bylo zbytečné.

Že to bude takhle jednoduchý, to jsem teda fakt nečekal. Až do vyklopení jsem čekal nějakej chyták a ono pořád nic. Dokonce i druhý den vypadala (a chutnala) dobře a své kvality si udržela beze změny celý týden. Příště asi zkusím kokos v mléce na noc namočit, aby byl vláčnější a ostrouhám i druhou půlku citrónu. Jestli zopakuju přidání mandarinky ještě nevím, byla totiž krapet nepříjemně kyselá, ale zas to bylo zajímavé zpestření a kdybych si měl vybrat kousek s a bez, tak vemu asi ten s ní. V rámci ujídání jablek, tam ale asi skončí spíš ony. Jo a jelikož se forma nevešla do Remosky, tak jsem po dvou letech dělal něco sladkého opět v troubě.

Tags:

Posted 24. November, 2015 by jenda in category Uncategorized