October 6 2016

Palačinkový koláč podruhé

Když jsem byl v Mastech naposledy, tak jsem si v remosce dělal kláče z poupraveného palačinkového těsta. Tenkrát jsem dělal jablečné, tentokrát bylo ale potřeba ujíst švestky. Kolik čeho jsem v květnu dával, mi už z hlavy vypadlo a na internet, abych se podíval sem na blog, se mi nechtělo přihlašovat. takže jsem zvolil normální palačinkové těsto co jsem našel v kuchařce – 1 díl mouky, 1 díl mléka, vajíčko, sůl a jako extra trocha zakysané smetany. Remosku jsem tentokrát nechal ve skříni a použil normální troubu a plech.

dscf9477a78a79

V první zářijové verzi jsem jako podklad použil nadrcené piškoty, nějak se mi totiž příčilo (měl jsem utkvělou představu že to pak nebude držet pohromadě) nalít řidké těsto přímo na pečící papír. Drť jsem zalil těstem, těsto posypal skořicí, navrch naházel půlky švestek a na ně pak trochu cukru. Pár minut jsem počkal a šoupl plech do trouby.

dscf9480a83a84

Teplotní ukazatel je na místní troubě jen orientační, ale myslím, že v ní mohlobýt tak 180°C 🙂 Jak dlouho se peklo už vím také pouze orientačně – cca 20-25 minut, což bylo asi zbytečně dlouho. Už když jsem dělal těsto, tak jsem si nebyl jistý kolik by ho mělo být. Konkrétně jsem zvolil 1,5 hrnku mouky, 1,5 hrnku mléka, jedno vajíčko a ve výsledku se mi pak zdálo, že je moc piškotů, resp málo těsta. Na druhou verzi jsem tedy zvětšil dávku.

dscf9505a520

Chtěl jsem použít dvounásobek, ale jelikož jsem neměl dostatek mléka (něco upila kočka), tak jsem smíchal 2¼ hrnku mléka s 2¼ hrnku mouky a dvěma vejci. Jak je na fotce vidět, tak už jsem se neobtěžoval s drcením piškotům a vyskládával jsem je celé. Při lití těsta pak měly snahu vyplouvat vzhůru, ale v troubě pak zase asi klesly, protože na povrchu nezůstal jediný. Jinak postup stejný jako u minulé verze jen jsem těsto nechával, před vložením do trouby, trochu déle sáknout do piškotů (asi 10 minut) a posléze pekl 20 minut. Asi by bývalo stačilo 15. Se švestkama dobrý, ale s jablkama už by to asi bylo suchý.

Jestli někdy budu dělat jakousi “finální” verzi, tak piškoty nadrtím a zaliju tří hrnkovým těstem. Problém s nadrcenýma piškotama u první verze nebyl jen v tom, že s tím byla trocha víc práce, ale hlavně to, že z toho pak nebyly jen kousky, ale i jemný prach, který po upečení zůstal ve spod a při jídle pak opadával a dělal bordel. Víc těsta a pořádné nasáknutí by tenhle problém mohlo vyřešit. A nebo se na piškoty vykašlu úplně. A nebo se vrátím ke štrůdlům. A nebo k bábovce. A nebo k muffinům. A nebo…

 

Tags:

Posted 6. October, 2016 by jenda in category Uncategorized