February 14 2015

Bramborovozelná kejda

Dlouho tu už nebylo žádné jídlo a tak přihazuji takovou zimní kejdu. Zimní proto, že by se suroviny měly dát nálezt v komoře i v tuto roční dobu a kejdu, protože to tak prostě vypadá. Já tyhle jídla podobná kaši mám rád. Takové jednoduché jedení to je. Lžíce, miska a už se dlabe.

DSCF0963a65a68a69

Aby to bylo trochu barevnější, tak jsem k původnímu receptu přihodil nahrubo nastrouhanou mrkev a pro chuť trochu česneku. Jednalo se o nějaké tradiční irské jídlo, takže zelí asi mělo být normální, já doma našel jen to čínské. Potom co se vše podusilo jsem přidal i půlku sáčku nakládaného zelí, klidně by to ale sneslo balení celé.

Různě po bytě jsem našel 1kg brambor, dvě cibule, 0,5kg čínského zelí, nakládané zelí, dvě mrkve, čtyry stroužky česneku, 1,5 lžíce mouky, olej, pepř, tymián, sůl a ocet. Do obchodu jsem pak skočil pro máslo (3 lžíce) a mléko (šálek).

V hrnci ohřejeme trochu (na jedno nalití) oleje a přidáme k němu dvě lžíce másla. Poté, co zmizí pěna, přihodíme nakrájenou cibuli a trochu promícháme. Asi po deseti minutách by měla změknout a začít měnit barvu, pak přidáme sůl, pepř, zelí, mrkev a česnek. Promícháme, přidáme trošku octa a lžíci vody. Na mírném ohni necháme pod pokličkou do změknutí zelí, opět asi deset minut.

DSCF0971a72a73a74

Moc jsem nepochopil, proč se přidává mouka, ale když to tak bylo napsaný, tak proč ne. Celkem byly potřeba dva hrnce a zapékací miska, to je na můj standard docela dost nádobí.

Opečené brambory ve šlupce oloupeme a rozšťoucháme. Přidáme lžíci másla a mouku. Na mírném plameni promícháváme asi dvě minuty. Pak přilijeme mléko a vaříme do zhoustnutí.

Na závěr obsahy obou hrnců smícháme a dáme do trouby při 200 stupních zapéct na 20minut.

DSCF0977

Na závěr můžeme ozdobit petrželkou a výrazně tak zvýšit umělecký dojem. Já, čerstvé bylinky nemaje, zvolil jsem prostý styl servírování.

Tags:

Posted 14. February, 2015 by jenda in category Uncategorized