Bramborovozelná kejda
Dlouho tu už nebylo žádné jídlo a tak přihazuji takovou zimní kejdu. Zimní proto, že by se suroviny měly dát nálezt v komoře i v tuto roční dobu a kejdu, protože to tak prostě vypadá. Já tyhle jídla podobná kaši mám rád. Takové jednoduché jedení to je. Lžíce, miska a už se dlabe.
Různě po bytě jsem našel 1kg brambor, dvě cibule, 0,5kg čínského zelí, nakládané zelí, dvě mrkve, čtyry stroužky česneku, 1,5 lžíce mouky, olej, pepř, tymián, sůl a ocet. Do obchodu jsem pak skočil pro máslo (3 lžíce) a mléko (šálek).
V hrnci ohřejeme trochu (na jedno nalití) oleje a přidáme k němu dvě lžíce másla. Poté, co zmizí pěna, přihodíme nakrájenou cibuli a trochu promícháme. Asi po deseti minutách by měla změknout a začít měnit barvu, pak přidáme sůl, pepř, zelí, mrkev a česnek. Promícháme, přidáme trošku octa a lžíci vody. Na mírném ohni necháme pod pokličkou do změknutí zelí, opět asi deset minut.
Opečené brambory ve šlupce oloupeme a rozšťoucháme. Přidáme lžíci másla a mouku. Na mírném plameni promícháváme asi dvě minuty. Pak přilijeme mléko a vaříme do zhoustnutí.
Na závěr obsahy obou hrnců smícháme a dáme do trouby při 200 stupních zapéct na 20minut.