Dneska jsem k večeři dělal tuňáka
Ten týden, co jsem u nového klienta byl (a stále je) pro mne celkem kulinářsko naučný. Snídaně je jednoduchá, to je pokaždé ovesná kaše s ovocem. Jen hodím vločky do hrnce, přiliju mléko a potom přidám ovoce, popřípadě skořici. Na oběd bývá chleba s něčím. Povětšinou nějaká pomazánka, k tomu trochu zeleninového salátu a jogurt s ovocem. Pořádný jídlo je až večer. Včera přišel z internetu velkej nákup a tak jsem dělal lososa s bramborovou kaší, no a dneska tuňáka. Zatímco losos pro mne novinkou nebyl, už jsem ho tady dělal třikrát, tak tuňákový steaky jsem dělal prvně.
Nejdříve jsem začal s přílohou. Poté, co jsem včera strávil loupáním malých brambor věčnost (škrabka byla nějaká divná a tak jsem je bral nožíkem), jsem se rozhodl je dát do trouby a zaházet je nějakou zeleninou. V troubě tu beztak dělám většinu věcí a jak jsem si na takovýhle vaření první den moc nevěřil, tak teď už to upřednostňuju. Klient mi do kuchtění vůbec nemluví, v kuchyni se vůbec neobjeví a tak na to aspoň mám svůj klid.
Krom hlavního jídla je k večeři i polévka, salát a něco menšího na závěr. S polévkama není vůbec žádnej problém, protože se kupujou už hotový a já je jen naleju na ohřátí do hrnce, chutnají opravdu dobře. Na závěr je buďto troška mraženýho jogurtu, malý zákusek anebo kousek čokolády.
Hlavní důvod, proč jsem si oblíbil vaření, nebo teda spíš pečení, v troubě je, že se od toho dá klidně odejít a nic se nestane. Před večeří totiž musím dostat klienta z postele a to zabere asi půl hodiny. Z trouby je pak vše pěkně teplé. Dneska to bylo jiné. Naštěstí jsem se zeptal, jestli mám tuňáka hodit do trouby a zjistil jsem že ne. Prý na grilu. To jsem v předstihu moc dělat nechtěl a klient mi to i odkývl. Na stůl jsem mu teda zatím dal salát a polévku a šel udělat to maso. Oba dva jsme si nakonec pošmákli. Co budu dělat zítra ještě nevím. Někdy mne ještě čeká makrela, to jsem zvědav, co provedu s ní. Ta bude taky premiérová.