December 22 2023

Dopečíno

Letos jsem se poprvé dal do cukroví. Šest druhů a dvoje už jsem přidělával 🙂

Vitrážové perníčky

Tvrdé bonbony se rozdrtí a dají do prostoru který mají vyplnit. Spíše v tlustší než tenčí vrstvě. Raději pod drtí trocha extra máznout papír. Já jsem v nejbližším obchodě našel ne úplně optimální bonbóny, takže výsledek může být určitě mnohem lepší.

  • 110g veganského másla
  • 150g cukru
  • 120g mouky
  • 3/4 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžíce vanilkového extraktu
  • 1,5 lžíce rozdrcených lněných semínek + 5 lžic vody (1 velké vejce)
  • něco jako bonpary

10 minut při 190 stupích a je hotovo. Sušená kolečka pomeranče a limetky tak už mají na kytce společnost.

Sušenky z burákového másla

Já potřeboval zdělat omylem koupené mandlové máslo, takže to burákové zůstalo v polici.

  • 110g veganského másla
  • 200g cukru
  • 160g mouky
  • 130g burákového másla
  • 3/4 lžičky sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1,5 lžíce rozdrcených lněných semínek + 5 lžic vody (1 velké vejce)
  • špetka soli

Pečeme při 190 stupních po dobu 10 minut.

Linecké

Vykrajovátka nemám vůbec žádná, takže si musím vystačit se zátkou a zkumavkou. Těsto válím skleničkou.

  • 300g mouky
  • 200g tuku
  • 100g cukru
  • 1 lžička vanilkového pudingu (ten jsem tu nesehnal a použil tedy 1 lžíci rozemletých lněných semínek a 3 lžíce vody)
  • 2 lžíce vody (ty jsem vzhledem k předešlému řádku úplně vynechal, přidal jsem ale trochu vanilkového extraktu)
  • 1/2 citrónu, kůra i šťáva
  • marmeláda

170°C po dobu 8 minut nebo jakmile začnou zlátnout.

Vanilkové rohlíčky

  • 300g mouky
  • 200g tuku
  • 100g namletých ořechů (já použil lískové)
  • 100g moučkového cukru

8-10 minut při 170 stupních.

Veganské Raffaelo

  • 70g mletých mandlí
  • 50g strouhaného kokosu (já ho i rozmixoval)
  • 70g kokosového krému (já neměl ani tak krém jako pevný blok)
  • 2 lžíce tekutého sladidla (já použil javorový sirup a ty lžíce byly spíše tři)
  • 2-3 lžíce kokosového oleje (já použil olivový a spíše 1-2 lžíce, blok kokosového krému mi přišel tučný dost)

Ze směsi válím kuličky, které posléze obaluji v kokosu a pak dávám do lednice. Hned z lednice jsou nejlepší, v teple jsou mazlavější. Ve druhé verzi jsem do středu dával trochu veganské nutely, která bohužel v lednici příliš neztuhla, takže to byla trochu patlanina. Výborné.

Perníčky

  • dva a čtvrt hrnku mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 3/4 hrnku tuku
  • 1/4 hrnku tekutého sladidla (javorový sirup)
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička skořice
  • 1/2 lžičky sody

180°C po dobu 8-10 minut

A to je vše. Jeden plech vitrážových perníčků jsem trochu připálil, jinak se ale vše povedlo. Drobné pečivo mám tedy hotové a už mne čeká jenom vánočka 🙂

 

 

 

Tags:

Posted 22. December, 2023 by jenda in category Uncategorized