Drobenkový koláč
Koupil jsem srstky, které byly natolik kyselé, že jsem se rozhodl raději udělat koláč. Vyhledávač mi vyhodil nějaké recepty, já jeden vybral, poupravil do veganského a pro výsledek by se spíše hodil název drobivý koláč. Talířek a lžička nezbytností…
- hrnek mouky
- půlka hrnku moučkového cukru
- čtvrtka hrnka oleje
Tyto tři suroviny jsem promíchal a půlku hrnku oddělil na posypku. Do směsi dále následovala
- třetina hrnku rostlinného mléka
- půlka prášku do pečiva
- jeden rozmačkaný zralý banán (místo vajíčka)
Množství jsem měl vypsané na velký plech a za pochodu tak vše půlil, aby se mi to vešlo do malého pekáčku. Chyba nastala u mléka, kde jsem měl napsány dvě třetiny hrnku. Chtěl jsem spíše pomalu přilévat, a tak jsem vlil jen půlku hrnku. Krátce na to jsem si uvědomil, že jsem zapomenul dělit dvěma, a že to měla být jen třetina. Následovalo nastavování do rozumné konzistence, takže ve výsledku nevím, kolik mouky a oleje jsem opravdu potřeboval.
Po vylití na plech jsem na těsto naházel srstky, jablko a trochu skořice a cukru. U srstek jsem si nebyl jistý, jestli je mám dávat celé nebo je půlit, ale jelikož mne honil čas, tak jsem jich rozřízl jen pár. Bál jsem se, že by v troubě mohly vyprskávat, což se ale nestalo, takže příště žádné půlení.
Posypat drobenkou a šup na 35 minut do trouby při 170°C. Jak jsem měl (kvůli chybě s mlékem) těsta více, tak mi vyšlo ještě na jeden minikoláček.
Výsledek. Srstek klidně mohlo být víc, celkový chuťový dojem dobrý. Mile překvapila skořice, kterou jsem nesypal rovnoměrně, ale byla jen na pár místech ve vysoké koncentraci, takže když člověk narazil na ten správný kousek, tak ji jasně cítil.