Jablečné dřeně 2020
Třetí rok dělání jablečných dření. V předešlých dvou jsem si pořádně nenapsal co jsem do kterých dával, takže jsem opět experimentoval. Stále jím ty předloňské kterých bylo opravdu hodně a jen s pár jsem byl nespokojen. U těch ke kterým jsem přidal sypaný kokos se mi ho nepodařilo v kaši rozmixovat a teď jeho kousky připomínají piliny. U několika kelímků došlo k tomu že ve dřeni byly ledové krystalky. Jablka a čokoládový puding spolu také úplně neladily. Toliko k těm co už v mrazáku byly a teď k letošní várce.
Jelikož jsem byl v Mastech v první polovině srpna tak premiérově používám letní (žlutá) jablka. Pokrájel jsem si je zarovnaně do hrnce a vyšlo to pěkně na dvě kila, takže budu dělat dvě verze po kilu.
Banánová příchuť jablečné dřeně
Abych se vyvaroval ledových krystalků v dřeni tak přimíchávám půlku sáčku Gelfixu 1:1, ještě předtím ale povařím (podusím) kilo jablek ve 400ml vody do změknutí, přidám čtyři přezrálé banány a směs rozmixuju ponorným mixérem a jak tak mixuju tak přisypávám právě ten Gelfix. Chvilku nechám bublat a na závěr přidám dva sáčky vanilkového cukru a opět promixuju. Na vychladnutí moc nečekám a do plastových kelímků leji směs dost horkou aby pěkně tekla.
Meruňková příchuť jablečné dřeně
V minulém hrnci se mi zdálo 400ml vody dost a tak jsem ubral na 250, možná jsem to ale mohl stlačit i pod 200ml. K eliminaci ledových krystalků jsem původně chtěl použít jen puding ale nakonec jsem přisypal i druhou půlku otevřeného Gelfixu abych za sebou nenechával otevřené sáčky. Postup stejný jak u banánů. Až když vše vychladlo tak mne napadlo jestli lití hodně horké hmoty do kelímků nesníží jejich odolnost. Minulý rok mi kelímky při jídle totiž dost praskaly a letos ani jeden a vůbec nevím jak je to možné. Už ani nevím jestli jsem nepoužíval dva druhy kelímků… Takže jestli tohle čtu v budoucnu nad prasklým kelímkem tak tohle by mohl být důvod 🙂
Kelímky i mističky už byly zvětšiny jednou použité, fungl nové jsou jen tři papírové pohárky. Tahle nová várka je o malinko menší než to co jsem za zdejší letní pobyl ujedl, takže pomalu uvolňuju místo v mrazáku 🙂
Druhý den jsem jednu meruňku ochutnal a konzistence dobrá. Chuťově kyselejší, což bude jablkama. Banánové budou sladší ale jsem zvědav jak se projeví větší množství vody a jestli samotný Gelfix zabrání krystalkům.