Jogurtový koláč s jablky
Tento týden jsem ho dělal dvakrát. První verze se mi totiž moc nepovedla a tak jsem dělal dneska reparát. Opět to není nic složitého.
První verzi jsem dělal v Mastech. Jedním z důvodů, proč se mi nezdál nic moc nejspíš bylo, že jsem trošku zaexperimentoval s troubou. Když jsem tady něco pekl, tak to vždy mělo snahu zezdola černat. Rozhodl jsem se tedy po vyhřátí trouby přepnout pouze na horní spirálu. Po dvaceti minutách stále žádná velká změna a po půl hodině jsem zjistil, že teplota v troubě je, místo 200°C, jen něco přes stovku. Zapl jsem tedy opět i tu spodní a za další půlhodinku to bylo.
Druhým z důvodů byl použitý moučkový cukr, ten už byl značně granulovaný. Posledním důvodem, to jsem ale zjistil až po ochutnání, bylo příliš mnoho cukru. Tím, že jsem přidal i krystal, tak koláč chytl i trochu karamelizovanou příchuť. Ve výsledku tedy sladký, spadlý, suchý a lepkavý. Nicméně i tak se snědl.
Použil jsem: 400ml bílého jogurtu, 400g moučkového cukru, 100g krystalového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 530g polohrubé mouky, 4 vejce, 1 pášek do pečiva, trochu skořice, zázvoru a griotky. Toto se vše smíchá a posype jablky.
Druhou verzi už jsem dělal doma v remosce a i díky tomu byl výsledek o dost lepší. V těstě bylo méně cukru a jelikož jsem něměl polohrubou, tak jsem použil hladkou a celozrnou mouku. Pekl jsem ho 50 minut. Díky remosce je koláč pěkně šťavnatý, ještě by snesl méně cukru.
V těstu bylo: 400ml bílého jogurtu, 350g moučkového cukru, 2 balíčky vanilkového cukru, 260g hladké mouky, 260g celozrné mouky, 4 vejce, 1 prášek do pečiva, trochu griotky. Na těsto pak opět přišla jablka, která jsem posypal skořicí.