May 5
2023
Korunovační quiche
Oficiálním jídlem sobotní korunovace je quiche. Výborný důvod si ho vyzkoušet udělat. V kuchyni nemáme žádnou zapékací mísu, a tak jsem použil košíčky na muffiny. Časově náročnější, ale pohodlnější pro konzumaci.
Recept na těsto:
- 400g mouky
- 200g másla (já měl blok veganského tuku, který měl k máslu dost daleko)
- 2 lněná vejce (1vejce = lžíce rodrcených lněných semínek + 3lžíce vody)
- 2 lžíce cukru
- sůl
Recept na nádivku:
- 300g špenátu
- 200g tofu
- žampiony
- 5 lžic lahůdkového droždí
- rajčátka, paprika, pažitka
- olej a lžíce mouky na zásmažku
- 4 stroužky česneku
- smetana ke šlehání (veganská od coconut colab je výborná)
- sůl a pepř
Díky množství tuku a tofu se jednalo o celkem syté jídlo, takže pár košíků šlo do ledničky. Za dva dny jsem si je dal ke svačině a byly dobré i studené. Nádivka mohla být určitě výraznější. Jelikož ji dost zbylo, tak jsem ji následující den použil do zapékaných brambor a přidal do ní osmaženou cibuli, více česneku, více hub, více droždí, více pepře, více soli, trochu hnědé omáčky a to dost pomohlo 🙂