November 29 2020

Listopadové pečení

Už dlouho tu nebylo nic k snědku tak to tu zpestřím muffina a jablečným koláčem které jsem prohnal troubou v posledních dvou týdnech.

Do mléka se má přidat trocha octa aby vytbořilo podmáslovou konzistenci což se mi myslím nepovedlo. V receptu byly napsány dva citrony, já použil půlku, v receptu pro příště nechávám jeden.

Ingredience pro muffiny:

  • 200ml ovesného mléka
  • 1 lžička jablečného octa
  • 300g hladké mouky
  • trocha soli
  • 150g cukru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 citrón (šťáva i kůra)
  • trocha jablek, borůvek, lékořice atp pro dochucení

Ovoce z mrazáku a lékořicový prášek se postaraly o příchuť.

Pokusně jsem zkusil zmrzlé ovoce, které jsem do košíků dával až po nalití těsta a to se osvědčilo. Do poslední třetiny těsta jsem pak experimentálně přidal lékořicový prášek a pocity jsou smíšené, myslím že trochu zhutnil/zgumovatěl konzistenci ale chuťově to šlo.

Rozdíl – půl hodina při 200 stupních.

Žádnou špejli jsem do muffinů nepíchal a myslím že 30min v 200°C troubě bylo zbytečně moc a příště by se dalo pět minut ubrat. Alespoň šly pěkně vyndat z košíku a držely hezky pohromadě. Co se těsta týče tak bylo spíše perníkové takže ne úplně co bych chtěl.

Když jsem dělal koláčky pro klienta tak se něco pokazilo a spodek se drolil a nedržel pohromadě. Myslím že jsem je z trouby vyndal moc brzo (a) nebo použil málo tuku. Co se ze sedmi košíčků oddrolilo jsem shrnul na hromádku, přidal kousek rozmačkaného banánu, půl lžíce oleje a vyšlo to tak akorát na jeden košík. Tím že nehrozilo že by těsto nějak vyskočilo jsem ho narychlo i ozdobil a pak šoupl na něco přes deset minut do 150°C trouby. Výsledná konzistence byl takový vlhčí biskupský chlebíček. Dobré využití drobků nicméně klient preferoval sypavou verzi takže jsem zbylé dále nerozdroboval.

Těsto rozválíme na plech a kousek si necháme na horní mřížku.

Ingredience na jablkový koláč (těsto/náplň):

  • 300g mouky
  • 100ml oleje
  • 4 lžíce cukru
  • trocha soli
  • 10 lžic vody
  • 1kg jablek
  • 60g cukru
  • 1/2 citronu (šťáva)
  • 2 lžičky kypřícího prášku
  • 1 lžička skořice
  • trocha soli

Dva druhy jablek, celkem 800g, recept říkal 1kg a bylo by to bývalo lepší.

V původním receptu na těsto bylo původně 7 lžic vody ale asi mají větší lžíce protože u mě to bylo očividně málo a tak jsem přidával a přidával, zastavil se někde u čtrnácté kdy najednou těsto bylo moc řídké a tak jsem pro změnu přisypával mouku. Řekl bych že jsem tedy místo 300g mouky použil tak 400 a půl kilo by vzhledem k plechu vůbec nevadilo. Vyválené těsto na plechu i s odstavenou koulí na mřížku šly do chladu a já se vrhl na jablka. Do nakrájených jablek jsem ještě nikdy kypřící prášek nedával a probíhající chemická reakce trochu zarazila, ale asi pomohla jablkům pustit šťávu kterou jsem si slil do skleničky. Podle receptu se měla vyvařit aby zkaramelizovala, já ji ale měl tak málo že bych zbytečně špinil hrnec.

Koláč jsem pokryl mřížkou a pak si všiml jablečných placiček co jsem si nechal stranou abych je dal na nakrájené jablka a nakonec s nima tedy alespoň vyplnil vzniklé čtverce.

Po hodině v troubě na 180 stupňů.

Po “dozdobení” jsem šoupl koláč do trouby předehřáté na 180°C, počkal tři čtvrtě hodiny a vylil na něj jablečnou šťávu ze skleničky a nechal v troubě dalších 10-15 minut.

Výsledek překvapivě dobrý, jen asi příště uberu kypřícího prášku a nebo použiju kilo nakrájených jablek protože se mi zdá že ho v náplni trochu cítím.

Celkově z pokusů spokojenost a za pár dní zase něco zkusím, protože jablečnej koláč už je skoro snědenej.

Tags:

Posted 29. November, 2020 by jenda in category Uncategorized