September 8 2015

Obsah kruhu a tvarohový koláč

Chtěl jsem udělat nekrémový dort a do klasického píškoto-smetanového se mi nechtělo. Měl jsem recept na tvarohový koláč a doufal, že funkci dortu zvládne. Problém byl, že počítal s průměrem 26cm a remoska má třicet. Zkusil jsem, přes obsah kruhu, objem surovin navýšit. Buď se někde stala chyba anebo se má pracovat s hodně tenkou vrstvou, se kterou to při menších průměrech jde, ale ta moje plachta se velmi ochotně trhala a do remosky zkrátka nešla přenést.

S0484330a31a32a33

Na těsto: 200g hladké mouky, 200g másla, 2 žloutky, lžička prášku do pečiva, vody a octa, špetka soli. Na náplň pak: 700g tvarohu, 3 žloutky, sníh z pěti bílků a špetky soli, 130g vanilkového cukru, hrst hrozinek, kůra z 1,5 citrónu.

Spodni vrstvu jsem nakonec vytvaroval prsty. Kvůli velkému vedru se máslové těsto dalo téměř roztírat a tak to vůbec nebyl problém. Tady to ještě vypadalo, že třetinové navýšení surovin bude dostatečné. Právě o třetinu je vyšší obsah 30cm kruhu oproti 26ti centimetrovému. Z hlavy jsem si vybavil vzoreček S=Π.d² a až teď jsem zjistil, že místo průměru měl být poloměr. Třetinový rozdíl ale vychází tak jako tak.

S0514334a35a36a37

Ta trocha jablek posypaných skořicí se ve všem tom tvarohu a poskořicovaném vršku úplně ztratila.

Na spodní těsto jsem dal trochu tvarohové náplně, na tu dal malinko jablek a pak zbytek tvarohu. Toto byla ta nejjednodušší práce a mne čekala ta nejkomplikovanější v podobě vrchního dílu. Aby šlo s těstem pracovat, tak jsem ho dal na více jak půlhodinu do mrazáku. To mi sice umožnilo uválet placku, ta ale po kontaktu s teplým válečkem a válem okamžitě změkla. Jakž takž se mi ji povedlo přenést nad tvaroh, ale pěkné rozvinutí od kraje do kraje bylo už nad mé síly. Bylo také zřejmé, že těsto mělo být ještě tenčí (aby pokrylo celou plochu) a tak jsem zvolil záplatovací metodu a vršek poslepoval z menších kousků. Těsto mi došlo už když byla uprostřed ještě slušná díra a tak jsem použil i zbylé máslo a trochu si ho přidělal. Tím, že jsem do tohoto přídavku nedal žloutek, tak byl tento díl výrazně bělejší. Tuto zpackanou střechu jsem pak posypal množstvím skořice, která většinu nedostatků skryla. K pěknému dortu sice stále měl daleko, ale chutnal dobře i po pár dnech v teple.

S0624345

Poslední dva kousky.

Tags:

Posted 8. September, 2015 by jenda in category Uncategorized