June 1 2015

Rýže se zeleninou, hrozinkama a kešu ořechama

V tomto jídle jsem premiérově zkombinoval hrozinky s rýží a musím se pochválit, bylo to dobré. Recept jsem si bohužel neopsal a kuchařku nechal v Mastech, dále tedy bude následovat pouze to, co vylovím z paměti. Jelikož jsem hrozinek neměl úplně přebytek, tak jsem k nim, pro větší pestrost, přidal i trochu sušených švestek, které tam krásně zapadly. Oproti pokynům, jsem také zaléval menším množstvím vody. Oproti litru, jsem použil 900ml a i to bylo asi krapet víc, než by bylo nutně potřeba. Recept uváděl pouze hrášek, žádnou mrkev či kukuřici. Věřím tomu, že by to tak bylo lepší, já v mrazáku ale našel pouze míchanou zeleninu, takže jsem na výběr moc neměl. Určitě si toto vaření někdy zopakuji, kombinace rýže, kešu oříšky a sušené ovoce, je totiž vydařená.

DSCF1478a80a81a82

Rýže se měla nechat půl hodiny zalitá vodou, která se poté slila. Mezitím jsem si pokrájel cibule, připravil koření a propasíroval/nastrouhal česnek/zázvor.

Potřeboval jsem: 400g rýže, dvě cibule, 4cm zázvoru, zhruba stejné množství česneku, tři bobkové listy, čtyry hřebíčky, jednu skořici, 300g mražené zeleniny, 150g hrozinek se švestkama, 150g kešu oříšků, 900ml vývaru či vody, olej, trochu pepře, při dojídání pak i sojovou omáčku. Pokud solíte, tak i trochu té soli.

DSCF1483a86a89

Do trochy oleje se přihodilo koření, česnek a zázvor. Já jsem si mezitím na pánvičce osmahl trochu i cibuli. Když začne česnek hnědnout, tak přisypeme mraženou zeleninu, slitou rýži, cibuli a vše zalijeme 900ml vývaru, popřípadě vody. Vaříme, dokud nezměkne rýže. V pánvičce orestujeme kešu ořechy, hrozinky a sušené švestky.

S pravým vývarem jsem se tedy opravdu nedělal a jen jsem do vody přihodil půlku kostky zeleninového masoxu. Jejda to zní divně “zeleninový masox”, no prostě takovou tu kořeněnou kostku. Tím jsem také vyřešil solení. Po pravdě by to možná trochu extra soli sneslo a tak jsem recept při večerním  ohřívání ještě trochu pozměnil. Místo čistě vařené rýže, jsem se jí rozhodl ji trošilinku osmažit, pánvičku jsem měl beztak použitou z ovoce a oříšků, a při této příležitosti jsem přidal i sójovou omáčku. Ne moc, aby to chuťově neovládla a bylo to s ní, myslím, trochu lepší.

DSCF1492

Z rýže vytaháme bobkové listy a hřebíčky, vmícháme do ní orestovanou směs a je hotovo. Popřípadě můžeme všechno opět přesunout na pánev, trochu osmahnout a přidat sójovou omáčku.

Tags:

Posted 1. June, 2015 by jenda in category Uncategorized