September 9 2014

Snaha o Mastecké buchty

Krom dobré bábovky dělávala babička i výborné švestkové buchty. Nemám tušení jak, ale jelikož jsem měl trochu času to prubnout, tak jsem se do toho dal. Byly z toho dva pokusy a blíže k cíli měl ten první. Bohužel jsem ho ale pokazil technicky.

První verze měla v těstě tyto věci : 40g kvasnic, deci mléka, 400g hladké mouky, lžičku vanilkového cukru, 350ml 33% smetany, dva žloutky a dvě špetky soli.

2014_09_015a16a17

Z mléka, droždí a cukru vznikl pěkný kvásek, který se smíchal s moukou, žloutky, smetanou a solí. Necelé hodinky potřebné k nakynutí těsta, jsem vuyžil k vypeckování švestek.

2014_09_018a19a20a21

Do každé buchty jsem dával tři půlky švestek, které jsem posypal trochou vanilkového cukru. I s kváskem mi stačilo jedno jeho balení. U poloviny buchet jsem pak přidal i trochu tvarohu. Zatímco první buchty na pekáči stačily ještě trochu nakynout, tak u posledních už se mi nedostávalo těsta a úplně poslední už v sobě měla jen dvě půlky švestek.

2014_09_023a24

Na troubě jsem bohužel špatně otočil knoflíkem a zapl pouze vrchní ohřev, který tady nejede úplně naplno a tak se buchty trochu vysušily. Po přepnutí na obě spirály se to sice dopeklo, ale na pekáči to nevypadalo hezky z žádného úhlu.

Ač buchty nevypadaly zrovna nejlíp, tak se mi zdálo, že jdu dobrým směrem a nebýt problému s trobou byl by výsledek takový, jaký jsem si představoval. Rozhodl jsem se tedy pro druhý pokus. Jelikož se mi nechtělo běžet do města pro smetanu ke šlehání a v domě žádná nebyla, rozhodl jsem se jí nahradit máslem. Teorie byla taková, že když mléko smíchám s máslem, měl bych dostat něco jako smetanu. Rozhodl jsem se také pro větší množství těsta, abych se vyhl závěrečným trpaslíkům. Původně jsem ho chtěl udělat o třetinu více. Mouky, ale bylo potřeba víc a jelikož jsem dodělal hladkou, tak jsem přidal i trochu polohrubé.

Na druhou verzi jsem tedy do těsta použil : 50g kvasnic, 350ml mléka, lžičku a kousek vanilkového cukru, 550g hladké mouky, 100g polohrubé, 3 žloutky a dvě špetky soli.

2014_09_048a49a51

Tentokrát už byly buchty jedna jako druhá a já je ještě nechal na plechu dokynout.

2014_09_053a60

Před vložením do trouby jsem je potřel rozšlehaným bílkem a upečené vypadaly opravdu pěkně. Těsta kolem švestek bylo krapet moc, většinou tedy pouze na jedné straně a když se jím člověk prokousal, tak pak měl lahodný závěr. Sice pěkné, ale ne takové, jaké jsem si představoval.

Letos to tedy nevyšlo, uvidím jak o příští švestkové sezóně…

 

Tags:

Posted 9. September, 2014 by jenda in category Uncategorized