Stew s tykví
Omlouvám se za “Stew”, ale opravdu nevím jak se to překládá. Ve slovníku se dozvídám, že jako dušené, podusit. To se mi k tomuhle receptu vůbec nehodí. Dušenou tykev (dýni) si totiž představuji úplně jinak. Když angličani dělají stew, tak maj vždycky velký hrnec a hážou tam všechno možný, takový jejich eintopf. Aintopf je už vlastně skoro české slovo a tak by se tomu dalo říkat tykvový aintopf. Jen nevím jestli mám psát eintopf nebo aintopf, slovník cizích slov totiž uvádí obě varianty.
Dost bylo lingvistiky. Základem většiny stew je čočka a nechybí ani tady. Ta se přidává k cibulce a kořenové zelenině. Původní recept byl na dýni, tu se mi ale sehnat nepovedlo a tak jsem použil muškátovou tykvi. Jídlo to není složité a zabere něco přes hodinku.
Nejdříve rozpustíme 50g másla, do kterému přihodíme dvě nakrájené cibule, kolečka ze dvou mrkví, dvou petželí a nasekanou celerovou nať. Přidáme i tři bobkové listy. Podle receptu se k bobkovému listu měly přidat i tři stonky rozmarýnu, ten nemaje, nasypal jsem tam místo něho majoránku, té mám vždy dostatek.
Za pár minutek přidáme nasekaných pár stroužků česneku. Jakmile nám v hrnci začne vše měknout, přisypeme 400g čočky a zalijeme litrem zeleninového vývaru. Já jsem toto vařil jen dvakrát. Ani jednou jsem neměl poctivý vývar a pokaždé tak použil kostku masoxu. Poprvé pár měsiců prošlého zeleninového a podruhé hovězího, záleží jen na osobní preferenci a zásobách. Čočku jsem ani jednou nenamáčel, nic se tím ale asi nezkazí.
Přivedeme k varu, necháme dusit a vrhneme se na tykev, ta by měla mít přes půl kila (600g). Já ji oloupal (ořezal) a nakrájel na větší kousky. Více druhů tykví či dýní nám prý dodá rozmanitější chuť a já nemám důvod tomuto nevěřit. Jakmile máme nakrájeno, přihodíme kousky do hrnce a přilijeme tolik vody, aby vše bylo pod hladinou. Přiklopíme a necháme bublat 40minut. Já to nechal vždy asi trochu déle, beztak mám radši rozbředlé než tvrdé a čočce to asi taky jen prospělo.
Když už si myslíme, že je hotovo, tak odlijeme část do misky, snažíme se použít co nejvíce přebytečné vody z hrnce a pořádně rozmixujeme. Tím bude výtvor krémovější. Já při druhém pokusu nenašel mixér a obsah jen rozmačkal vidličkou, taky se to dalo. Kaši vlijeme zpátky a přidáme pažitku.
Podáváme s pečivem, podle chuti můžeme přidat i kysanou smetanu. Muškátová tykev dala pěknou barvu i nasládlou chuť. Toto množství mi stačilo na dvě večeře a jeden oběd. Myslím, že to je výborné jídlo pro sychravé dny.