Vánočka 2013
Po roce jsem opět pekl vánočku. Tak jako předchozí dva roky jsem orientačně jel podle receptu z Apetitu. V kulatý horkovzdušný troubě jsem míval problémy s propečením spodku a tak jsem letos použil remosku. Těsto zadělám vždy večer a nechávám ho přes noc kynout.
V receptu se píše, že je potřeba 500g polohrubé mouky, ale jelikož ho mám ve formě stažené www stránky, do které jsem ještě vpisoval poznámky a těsto je pak opravdu řidké, tak jsem dal 1kg mouky. To odpovídá i kostce droždí, která je v receptu dále. Aby to nebylo tak jednoduchý tak jsem namixoval 400g celozrnné žitné, 400g normální polohrubé a 200g hladké. Dále je třeba 200ml (plnotučného) mléka, 120g cukru (60g nahrazuju vanilkovým), 200g rozpuštěného másla, 1 vajíčko a 1 žloutek, rozinky namočené v griotce, špetku soli a nějaké ty mandle.
Mandle se oloupají a nasekají na kousky. Zadělá se kvásek, rozinky nám už den či dva nasakují griotku. V míse postupně smícháme vše dohromady s tím, že naposledy vmícháváme mléko. Pak už se jen hněte. Těsto je díky kupě másla stále dost mastné. V původním receptu je totiž másla jen polovina a o 50ml mléka víc, ale taky tam dávaj trochu sádla. Sádlo jsem letos nekupoval a tak je to bez něj. Beztak ho pak vyhazuju, protože ho na nic nevyužiju. Rozinky nijak necedím a dávám je do těsta i s griotkou. Letos jsem je vmíchal ještě před kynutím a to by se nemělo.
Ráno jsem vstal, zkontroloval těsto, to vypadalo stejně jako po třech hodinách kynutí, tedy pěkně nafouklé. Vzal jsem půlku, tu poté rozdělil opět na půl, mám v plánu čtyry kousky. Pak už klasicky 4+3+2, upléct, ozdobit mandlemi a šup do remosky. Tradičně se těsto při pletení trochu rozpadalo, ale nebylo to tak strašný. Po nějakých deseti minutách přikryjeme vánočku v remosce alobalem, abysme předešli zčernání vršku a pokračujeme dalších asi 25minut. Já trochu ztratil čas, ale naštěstí mi vůně připomenula, že je čas. Tak tedy šťastné a veselé.