December 27 2016

Vánočka 2016

Po roce opět vánočka. Použil jsem jen mírně pozměněný recept z loňska. V obchodě jsem koukal na sušené ovoce, a když jsem zjistil, že zaplatím méně za balení klikev než rozinek, tak jsem použil je a po návratu z obchodu jsem (asi půlku balíčku) je zalil griotkou, aby měly spoustu času pěkně nasáknout. Místo hladké mouky jsem koupil jsem koupil extra hladkou a při zadělávání těsta si poté říkal, jestli to byl důvod, proč jsem ji potřeboval o polovinu více. Letos jsem už přidal citrónovou kůru (z půlky menšího citronu) a premiérově koupil i mandlový cukr, který nádherně voněl.

dsc_9570a74

Poprvé jsem pekl rovnou na Zahru a vyhřátý byt se projevil v krásném nakynutí. Jelikož to proběhlo trochu rychleji než jsem čekal a já začal plést později oproti plánu, tak jsem vynechal druhé kynutí.

Po těch menších úpravách tedy byly ingredience takovéto:

  • 25dkg polohrubé mouky
  • 40dkg extra hladké mouky
  • 30g klikev (do těsta až po vykynutí)
  • griotka na zalití klikev
  • 50g mandlí (spařené, oloupané, většina rozpůlených některé rozsekané), přidaných během skládání pater
  • 100g vanilinového cukru
  • 20g mandlového cukru
  • 30g droždí (na vzejití kvásku ještě trochu mléka a cukru)
  • 250ml kysaného podmáslí
  • 60g sádla (rozpuštěného v podmáslí)
  • 60g másla (rozpuštěného v podmáslí)
  • kůra z půlky citronu
  • tři špetky soli
  • 4 žloutky
  • bílky na potření
dsc_9576a78

Zkusil jsem nejdříve plést popaměti, ale pak jsem si na základnu raději pustil youtube. Myslím, že takovejhle spodek jsem ještě neměl. Druhé i třetí patro už šlo od ruky samo.

Trouba 170°C na 40 minut, zkontrolování dopečení špejlí a vypnutí. Pak jsem ještě pro jistotu asi 10 minut čekal a až poté dveře pootevřel a nechal je tak až do úplného vychladnutí.

dsc_9588a93

Jestli zbývá na něčem zapracovat, tak je to vnější vizuál, tam jsou stále velké rezervy. Tím, že jsem měl k dispozici velkou troubu, tak jsem těsto nemusel dělit na dva díly a byla z toho jedna velká (akorát do pekáče) vánočka.

Pro příští rok tedy asi stejný recept, ale dát si více záležet na pletení.

dsc_9597

Tags:

Posted 27. December, 2016 by jenda in category Uncategorized