Vánočka 2016
Po roce opět vánočka. Použil jsem jen mírně pozměněný recept z loňska. V obchodě jsem koukal na sušené ovoce, a když jsem zjistil, že zaplatím méně za balení klikev než rozinek, tak jsem použil je a po návratu z obchodu jsem (asi půlku balíčku) je zalil griotkou, aby měly spoustu času pěkně nasáknout. Místo hladké mouky jsem koupil jsem koupil extra hladkou a při zadělávání těsta si poté říkal, jestli to byl důvod, proč jsem ji potřeboval o polovinu více. Letos jsem už přidal citrónovou kůru (z půlky menšího citronu) a premiérově koupil i mandlový cukr, který nádherně voněl.
Po těch menších úpravách tedy byly ingredience takovéto:
- 25dkg polohrubé mouky
- 40dkg extra hladké mouky
- 30g klikev (do těsta až po vykynutí)
- griotka na zalití klikev
- 50g mandlí (spařené, oloupané, většina rozpůlených některé rozsekané), přidaných během skládání pater
- 100g vanilinového cukru
- 20g mandlového cukru
- 30g droždí (na vzejití kvásku ještě trochu mléka a cukru)
- 250ml kysaného podmáslí
- 60g sádla (rozpuštěného v podmáslí)
- 60g másla (rozpuštěného v podmáslí)
- kůra z půlky citronu
- tři špetky soli
- 4 žloutky
- bílky na potření
Trouba 170°C na 40 minut, zkontrolování dopečení špejlí a vypnutí. Pak jsem ještě pro jistotu asi 10 minut čekal a až poté dveře pootevřel a nechal je tak až do úplného vychladnutí.
Pro příští rok tedy asi stejný recept, ale dát si více záležet na pletení.