Rok se s rokem sešel a je znovu vánočkový čas. Opět jsem vycházel z minulých receptů, nicméně do mísy jsem vysypal celý balíček mouky, takže se měnilo množství. Letos se mi snad poprvé podařilo vánočku i slušně upléct.
S čím jsem si byl letos nejméně jist byl přechod z podmáslí (kravského mléka) na přírodní mandlové.
- 1kg hladké mouky
- cca 200-300ml neslazeného mandlového mléka
- 140g vanilkového cukru
- 120g třtinového cukru
- 100g sádla
- 100g másla
- 6 žloutků
- bílek na potření
- sušené droždí na jedno kilo
- 50g sušené klikve namočené v griotce
- mandle
- sůl
Klidně by vánočka snesla více mandlí ale i klikve. Ve finále bylo potřeba více mouky to ale jen pracovní množství tak aby se lépe hnětlo. Podle matematiky by podle předešlých receptů mělo být použito 7-8 vajec. Mléko jsem lil tak nějak aby ho bylo akorát…
Před hnětením jsem si myslel že na to bude mísa malá a že těsto rozdělím na větší a menší čast, nakonec ale nebyl problém. Po vykynutí jsem přidal klikev a zapomenutý sáček vanilkového cukru. Možná že místo jednoho vanilkového jsem dal citrónovej. Myslím že jsem ho kupoval, ale jak jsem všechno hnedka pálil tak už jsem to nemohl zpětně zkontrolovat.
Rozdělení na bochánky bylo bezproblémové, najití videa jak plést už bylo horší. Chytl jsem se totiž nějaké složité verze kde se neskládají patra a na tom jsem se dost zasekl. Pak jsem základ z šesti upletl podle tohodle https://youtu.be/r0Qy5Ata3ZY a ze tří a ze dvou už to je hračka.
Upletenou vánočku jsem ještě nechal dvě hodinky dokynout pak potřel bílkem a šoupl do vyhřáté trouby.
Začínal jsem s teplotou na 200 stupních s tím že jí po čtvrt hodince dám dolů na 150, ale vypadá to že jsem ji měl nechat v troubě na stopadesát po celou dobu. Pekla se něco mezi 1-2 hodinama.
Po odkrojení černého spodku se ale myslím celkem povedla.
Další pokus opět za rok.