December 29 2023

Vánočka 2023 (a bramborový salát)

I letos jsem se dostal k vánočce. Tím že jsem byl u klienta je ročník 2023 menší a veganský. Premiérově jsem vytvořil i bramborový salát, který nám vyšel pěkně akorát na dva dny.

Trouba předehřátá na 180 stupňů a po pěti minutách pečení stáhnuta na 150. Celkem se vánočka pekla něco přes 30 minut.

  • 250g mouky
  • 35g třtinového cukru
  • 35g vanilkového cukru
  • 55g tuku
  • 1,5 lžíce rozdrcených lněných semínek + 5 lžic vody (1,5 vejce)
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • 70ml ovesného mléka
  • 1 lžička sušených kvasnic (což možná bylo málo)
  • mandle
  • sůl

Vnitřek vánočky nebyl optimální. Těsto jsem měl trochu tužší než normálně, takže se s ním pěkně pletlo a také mi při kynutí úplně nevyskočilo. Kde přesně byla chyba nevím, ale nestalo se mi to poprvé.

Do bramborové salátu nemohla vajíčka, ale i bez nich byl pestrý. Krom necelého kila brambor v něm byla mrkev, hrášek, kukuřice, uzené tofu, okurky, ředkvičky a veganská majonéza. Postupoval jsem podle receptu na KuchařkaProDceru, včetně lití láku do teplých brambor a uležení přes noc.

Důvodem, proč mi nevykynula vánočka bylo možná obsazení velké mísy salátem. Zbyla mi jen menší miska, a aby těsto nepřekynulo, tak jsem ho nedal úplně do tepla. Velká mísa vyšla akorát na čtyři porce, takže žádné pozdní dojídání se nekonalo.

Ráno 24.12. bylo vše připraveno. Obojí mňamka, jen vánočka byla možná až moc vanilkově sladká 🙂

 

Tags:

Posted 29. December, 2023 by jenda in category Uncategorized