Vlastní těsto na štrůdl
Na štrůdl jsem až do minulého týdne používal jen a pouze kupované těsto. Na záchodě tady ale na mne pokaždé koukal časopis, ve kterém byly recepty na Nejlepší domácí záviny. Těkavá mysl na něj za tu chvilku celkem dlouho zapomínala, ale 1.listopadu konečně nezklamala a já si výtisk donesl do pokoje a nalistoval tu správnou stránku. Recept vypadal jednoduše a hlavně, všechny ingredience byly v domě a já nemusel nic shánět. Teda až na jablka, pro ty jsem musel zajít na sad, kde padají poslední opozdilci.
Podle chuti to žádný revoluční recept není, protože si mé chuťové pohárky jasně vybavily, že už něco takového okusily. Smíchá se jen 400g hladké mouky, 80g bílého jogurtu, 180g Hery, jedno vejce, půlku prášku do pečiva a špetka soli. V praxi jsem dával jogurt od oka, aby těsto bylo tak akorát, protože se mi ho nechtělo vážit a bral jsem ho velkou lžící ze sedmičkové sklenice. Nakonec jsem vypustil i ten prášek do pečiva a rozdíl jsem nepoznal. Po prohnětení se nechá těsto půl hodinky v chladu a pak už se normální válí, přidávaj jablka, skořice, cukr a dává se péct. Asi díky Heře se mi zdál výsledný štrůdl vydatnější než z kupovaného listového těsta.