April 12 2023

Zelňačka (a pomazánka z droždí)

Když jsem minulý měsíc dělal společnost Anežce, tak jsem dostal k jídlu zelňačku s ostravskou klobásou. Byla moc dobrá a já se teď rozhodl ji také uvařit. Povedla se výborně 🙂

Jíška je hotová. Brambory, zelí a klobása připraveny ke zpracování.

Ingredience:

  • půl kila kysaného zelí
  • půl kila brambor
  • cibule
  • olej
  • lžíce mouky
  • lžička kmínu
  • klobása (zde dvě veganské choriza)
  • sůl

Postup:

  • v hrnci nechat na oleji změknout posolenou cibuli
  • zasypat moukou, nechat opéct, dolít postupně 1,5 litrem vody
  • po rozpuštění jíšky přidat pokrájené brambory a kmín
  • nezakryté vařit do změknutí brambor
  • na pánvi opéct kolečka klobásy
  • slité a pokrájené kysané zelí přidáme k bramborám
  • přihodíme kolečka klobásy
  • dochutíme solí a šťávou ze zelí dle libosti

A je hotovo. Vyšlo to na čtyři porce, takže následující den jsem nemusel vařit 🙂

Po zelňačkovém úspěchu jsem ještě ten večer zkusil i pomazánku z droždí. Postup byl jednoduchý:

  • nahrubo nastrouhat mrkev a najemno nakrájet cibuli
  • orestovat
  • osolit, opepřit, přidat dvě kostky droždí a trochu vody
  • dochutíme třeba sojovkou

Pomazánku jsem dělal z polovičního množství. Rázná vůně, specifická chuť, zajímavé zpestření.

Tags:

Posted 12. April, 2023 by jenda in category Uncategorized